CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

Ömer Fethi Gürer: Tarım Sayımı Güncellenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen Tarım Sayımı’nın güncellenmesi kararına dikkat çekti. Gürer, “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. Veri saptaması masa başı yazışmaları ile değil, alan, arazi, köy, kırsal çalışması ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gürer, tarımda planlama için sağlıklı verilere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İlk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. 1950 yılından itibaren yıllık tarım sayımı kararı alındı. Ancak AKP iktidarı 22 yıldır bu sayımı gerçekleştirmedi” dedi.

Planlama İçin Verilerin Doğru Olması Gerekmektedir

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında yapılan protokolle 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen tarım sayımının güncellenmesi planlandı. Gürer, “22 yıldır tarımda planlama eksikliği yaşanmıştır. Ancak son olarak tarım sayımı için atılan adım, tarımda planlı üretim modeline geçişte önemli bir gelişmedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gürer, AKP iktidarları döneminde tarımda yaşanan sorunlardan siyasi iktidarın beceriksizliğini sorumlu tutarak, “Değişen Tarım ve Orman Bakanları ile tarımda yapılan plansız uygulamalar, tarımın sorunlarını artırmıştır. Sorunların temelinde siyasi iktidarın beceriksizliği yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜİK Tarım Sayımı Uygulamasını Açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan açıklamaya göre, tarım sektörüne ilişkin güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek genel tarım sayımının yapılacağı belirtildi. Bu sayımla tarım arazileri ve tarımsal işletmelerin belirleneceği ve saha verilerinin elde edileceği açıklandı. Ancak Gürer, protokolün imzalanmasından itibaren iki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığını belirtti. Gürer, sürecin hızlandırılarak alan tespitlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Yılanlar bu kokunun semtine uğramıyor!

Yaz aylarının gelmesiyle yılan sokması riski de artıyor. Peki, bu sürüngenleri bahçenizden uzak tutmak için etkili bir yöntem olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, yılanların özellikle naftalin kokusundan rahatsız olduğunu ve bu basit yöntemin onları …

Borsa İstanbul’da haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftayı güçlü bir yükselişle tamamladı. Endeks yeniden 10 bin puanın üzerine çıktı. Haftalık bazda en çok yükselen ve en çok değer kaybeden hisseler netleşti.

Ünlü banka raporladı: İstanbul kira artışında dünyanın zirvesinde!

Deutsche Bank’ın yayımladığı kira raporunda İstanbul, şehir merkezinde yaşanan artışla dikkat çekti. Konut kiralarındaki yükseliş oranı dünya genelinde zirveye çıktı.

İktidar elini korkak alıştırmadı… Emekliye 2 kuruş daha zam yapıldı (!)

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Asgari ücretli ve emeklilerin maaşı her geçen gün erirken yurttaşlar, çarşı pazara gitmeyi unuttu. TÜİK, yine tartışmalı enflasyon rakamlarını açıkladı ve …

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.

Son dakika: Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, evde bakım yardımı… İşte memur maaşıyla değişen ücretler

Memur maaşlarına gelen zamla birlikte birçok maaş ve ücrette değişiklik yaşandı. Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, evde bakım yardımı da bu değişikliklerden etkilendi.