CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

Ömer Fethi Gürer: Tarım Sayımı Güncellenmeli

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen Tarım Sayımı’nın güncellenmesi kararına dikkat çekti. Gürer, “6534 sayılı yasa ile sonu (0) ile biten yıllarda tarım sayımı yapılması kararlaştırıldı. İstisnalar hariç, 1955 yılında yürürlüğe giren kanun ile bu uygulama başladı. Ortalama on yılda bir sayım yapıldı. Günümüzde ise her beş yılda bir yapılması doğru olandır. AKP iktidarı ise 22 yıldır Tarım Sayımı yapmadı. Nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı. Veri saptaması masa başı yazışmaları ile değil, alan, arazi, köy, kırsal çalışması ile yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Gürer, tarımda planlama için sağlıklı verilere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “İlk tarım sayımı 1927 yılında yapıldı. 1950 yılından itibaren yıllık tarım sayımı kararı alındı. Ancak AKP iktidarı 22 yıldır bu sayımı gerçekleştirmedi” dedi.

Planlama İçin Verilerin Doğru Olması Gerekmektedir

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında yapılan protokolle 2001 yılından beri gerçekleştirilmeyen tarım sayımının güncellenmesi planlandı. Gürer, “22 yıldır tarımda planlama eksikliği yaşanmıştır. Ancak son olarak tarım sayımı için atılan adım, tarımda planlı üretim modeline geçişte önemli bir gelişmedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Gürer, AKP iktidarları döneminde tarımda yaşanan sorunlardan siyasi iktidarın beceriksizliğini sorumlu tutarak, “Değişen Tarım ve Orman Bakanları ile tarımda yapılan plansız uygulamalar, tarımın sorunlarını artırmıştır. Sorunların temelinde siyasi iktidarın beceriksizliği yatmaktadır” ifadelerini kullandı.

TÜİK Tarım Sayımı Uygulamasını Açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde yer alan açıklamaya göre, tarım sektörüne ilişkin güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek genel tarım sayımının yapılacağı belirtildi. Bu sayımla tarım arazileri ve tarımsal işletmelerin belirleneceği ve saha verilerinin elde edileceği açıklandı. Ancak Gürer, protokolün imzalanmasından itibaren iki yıldır yapıldığı söylenen çalışmaların protokolden ibaret kaldığını belirtti. Gürer, sürecin hızlandırılarak alan tespitlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

ABD’den Irak – Türkiye boru hattı açıklaması: Olumlu bir sinyal olur!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, dün gerçekleştirilen haftalık basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlığın, SDG heyeti ile Suriye geçici hükümetiyle Şam’da yaptığı görüşmeye ilişkin yorumları ve heyetin “diyaloğa …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.