Zırhı bilim insanlarını şaşırttı: Vücudunda gizli mekanizma keşfedildi

Mantis karidesi, 23 metre/saniye hızla vurarak bin 500 Newton gücünde bir darbe oluşturabiliyor. Bu güç, kabukları parçalamak ve hatta akvaryum camlarını çatlatmak için yeterli. Ancak bu kadar güçlü bir darbe üreten bir canlının kendi vücudunun zarar görmemesi bilim insanlarını uzun süredir düşündürüyordu.

ŞOK DALGALARINA KARŞI GİZLİ MEKANİZMA

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden Horacio Espinosa, bu inanılmaz direncin nedenini araştırırken mantis karidesinin saldırı pençesinde şok dalgalarını filtreleyen özel bir yapı olduğunu keşfetti.

“Bu karides, yüksek darbe gücüne rağmen kendini koruyacak bir mekanizmaya sahip olmalı,” diyen Espinosa, mantis karidesinin pençesinin sadece dayanıklı bir kalkan değil, aynı zamanda şok dalgalarını filtreleyen bir yapı olduğunu belirtti.

DARBE ANINDA ÖLÜMCÜL BALONCUKLAR OLUŞUYOR

Mantis karidesinin yumruğu sadece fiziksel bir darbe yaratmakla kalmaz. Hızlı hareket eden pençesi suyun yoğunluğunu düşürerek ‘kavitasyon balonları’ oluşturur. Bu baloncuklar aniden çöker ve büyük miktarda ısı, ışık ve ses enerjisi açığa çıkarır.

Bu olay hedefin kabuğunu çatlatırken, aynı zamanda mantis karidesinin kendi vücuduna da yüksek frekansta şok dalgaları gönderir. Ancak bu canlı, kendi oluşturduğu yıkıcı güçten zarar görmez.

ZIRHIN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

Northwestern Üniversitesi’nden Nicolas Alderete liderliğindeki ekip, mantis karidesinin pençelerindeki zırhın yüksek frekansta darbeleri nasıl emdiğini anlamak için gelişmiş lazer teknikleri kullandı.

Araştırmacılar, pençedeki hidroksiapatit ve kitin liflerinin belirli bir dizilimle yerleştiğini keşfetti. Bu yapı, yüksek frekansta zararlı stres dalgalarını filtreleyen bir ‘fononik bant aralığı’ oluşturuyor.

Elde edilen sonuçlar, biyomimetik (doğadan ilham alan) yeni zırh ve darbe emici malzemelerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Espinosa ve ekibi, bu zırhın su altında nasıl çalıştığını gözlemlemek ve gelecekte kullanılabilecek dayanıklı malzemeler üretmek için yeni deneyler yapmayı planlıyor.

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Fransız astronot uzayda bunları yiyecek

Fransız astronot Sophie Adenot’un 2025’te başlayacak uzay görevi kadar, yörüngeye yanında götüreceği özel yemek menüsü de şimdiden uluslararası kamuoyunun ilgi odağı oldu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı ocak-haziran döneminde yüzde 5,1 arttı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 607 bin 379 oldu.

Arkham Knight DLC’si Batman hayranlarını çileden çıkartmaya devam ediyor

Rocksteady Studios’un imzasını taşıyan Batman: Arkham Knight, on yıl önce piyasaya sürülmesine rağmen hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Oyunun onuncu yıl dönümünü kutlamak amacıyla Rocksteady’nin X platformunda yaptığı paylaşım, hayranlar arasında uzun …

Turuncu yakıt ışığı yandığında bile kilometrelerce yol alabilen 10 otomobil

Aracın turuncu yakıt ışığı yandığında çoğu sürücü panik yapar. Peki bu uyarı ışığı yandığında aracınız ne kadar daha gidebilir? İşte otomobil markalarına göre yakıt bitmesine rağmen kaç kilometre daha gideceklerine dair o liste