Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz Mevsiminde Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlara Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, yaz mevsiminde besin, su ve havuz kaynaklı salgın hastalıkların arttığını belirtti. Dr. Ekici, sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında artış gösterdiğini ifade etti. Kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, Hepatit A ve mantar enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlar arasında olduğunu belirtti.

Su Kaynaklı Salgınlar Artış Gösteriyor

Yazın sıcaklıkların artması ve tatil dönemlerinin başlamasıyla birlikte havuzlarda geçirilen sürenin uzadığını ancak havuz sularının yeterince temizlenmemesi durumunda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında en sık görülen enfeksiyon türlerinin sindirim sistemi enfeksiyonları olduğunu belirtiyor. Rota virüs, Hepatit A, Salmonella (tifo), E. coli, Shigella (dizanteri) gibi etkenlerin uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuz sularında bulaşabileceğine değiniyor.

İdrar Yolu ve Deri Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kadınlarda daha yaygın görülen idrar yolu ve genital enfeksiyonların havuz kaynaklı olabileceğine dikkat çekiliyor. Uzun süre ıslak mayo ile oturulmamalı, duş alınmalı ve antiseptik solüsyonlarla temizlik sağlanmalıdır.

Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kulak enfeksiyonlarının havuz kaynaklı yaygın bir sorun olduğunu belirtiliyor. Uzun süre suda kalmak ve kulağa su kaçması dış kulak yolu enfeksiyonlarının tetikleyicisi olabilir.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Önlem alın!

Havuz sularındaki klor veya bakterilerin gözde konjonktivite yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Gözde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Havuzda gözlük kullanmak ve yüzme sırasında gözleri kapatmak önemli bir korunma sağlayabilir.

Sağlıklı Kalma İçin Önlemler!

  • Havuzdan önce ve sonra duş alınmalı.

  • Islak mayo hemen değiştirilmeli.

  • Kulak tıkacı ve havuz gözlüğü kullanılmalı.

  • Ayaklar dezenfekte edilmeli, havuz bölgesine ayakkabıyla girilmemeli.

  • Enfeksiyon hastalığı olanlar havuza girmemeli.

  • Suya girerken bone takılması önerilir.

  • Havuz sonrası vücut kurulanmalı.

  • Şikayet halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.

Şikayetlerde Doktora Başvurun

Ateş, kulak ağrısı, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Baş ağrınızın sebebi klima olabilir! Bir tedavisi yok ama korunmak mümkün

Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimaların, yanlış kullanıldığında sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, yaz aylarında sıklıkla görülen klima çarpması sorununa değinerek, korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Japon usulü yürüyüş! Tüm dünya bu yöntemi deniyor, sosyal medyada yer yerinden oynadı

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.