Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı 20 milyar dolara yaklaştı

Türkiye’nin Afrika Ülkelerine İhracatı Artmaya Devam Ediyor

Türkiye, 2003’te Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ni benimserken, bu strateji kapsamında gerçekleştirilen projeler ve işbirlikleri sayesinde Afrika kıtasıyla ticaretini artırmaya devam ediyor.

Geçen yıl Türkiye, 56 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirerek toplam ihracatının yüzde 7,4’ünü oluşturdu. Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracat miktarı yıllık bazda yüzde 1,7 artarak 19 milyar 419 milyon 425 bin dolara yükseldi. Mısır, Fas ve Libya, Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında yer aldı.

İhracatta Kimya Sektörü Öne Çıkıyor

Türkiye’nin Afrika ülkelerine yaptığı ihracatın sektörlere göre dağılımına bakıldığında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 3,1 milyar dolarla en çok dış satımı gerçekleştirirken, bunu hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü izledi. Çelik, otomotiv endüstrisi, elektrik, elektronik gibi sektörler de önemli bir paya sahip.

Türkiye’nin makine ve aksamları, tekstil ve ham maddeleri, mobilya, kağıt, orman ürünleri, demir ve demir dışı metaller gibi sektörler de Afrika’ya ihracat yaparken, süs bitkileri, zeytin ve zeytinyağı, yaş meyve, sebze, kuru meyve ve tütün mamulleri gibi sektörler ise daha az dış satım gerçekleştirdi.

Geçen yıl Türkiye’nin Afrika’ya yaptığı ihracatta en çok paya sahip olan ülkeler arasında Cezayir, Cibuti, Fas, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Libya, Mısır, Nijerya, Senegal ve Tunus bulunuyor. Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ihracat rakamlarına olumlu yansıdı ve Mısır’a yapılan ihracat yüzde 21,8 artış gösterdi.

Gana, Nijerya, Libya ve Fas gibi ülkelerde de Türkiye’nin ihracatı yükselirken, Türkiye’nin Afrika ülkelerine olan ihracatı her geçen yıl artış göstermeye devam ediyor.

Related Posts

Bakan Yumaklı: Üreticilerimize hayvan başına yıllık 18 bin lira destek vereceğiz

TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi’ne ilişkin, “Hak sahibi üreticilerimize hayvan başına aylık 1500 lira, yıllık toplam 18 bin lira bakım ve besleme desteği vereceğiz.

Çin’de Patent Kullanımı Artıyor

Çin, buluş patentlerinin sanayi kullanım oranını %53,3’e çıkararak fikri mülkiyette ilerleme kaydetti.

BİSAM: Yoksulluk sınırı 89 bin TL’yi aştı!

BİSAM: Yoksulluk sınırı 89 bin TL’yi aştı!

Okul servisi ve toplu taşımada yeni dönem! Güvenlik artıyor, zam geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, okul servisleri ve toplu taşıma araçlarında yeni bir güvenlik uygulamasını yürürlüğe koydu. Artık bu araçlara kamera sistemi, acil durum butonu ve araç takip cihazı yerleştirilmesi zorunlu hale geldi. Güvenliği artıran bu sistem, beraberinde yeni zam taleplerini de gündeme getirdi.

Sosyal yardıma ‘bir simit’ kadar zam

AKP iktidarında vatandaşlar sosyal yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor.

Türk Hava Yolları ve Airlink havayolu ortak uçuş anlaşmasına imza attı

Türk Hava Yolları, Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Güney Afrika merkezli Airlink ile kapsamlı bir kod paylaşım anlaşmasına imza attı. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan anlaşmanın imza töreni, Airlink’in Johannesburg’taki Genel Yönetim Merkezi’nde, her iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.