Türkiye hayvancılıkta kan kaybetmeye devam ediyor: ‘Yerli üretimi bitirdiler’

Hayvancılık sektöründe yaşanan ekonomik kriz, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından ele alındı. Gürer, sektördeki ithalat bağımlılığının artması ve et üretiminin azalması neticesinde üreticilerin borçlarını ödeyememesi sonucunda hayvanlarını ve tarım makinelerini icra yoluyla kaybettiğini açıkladı. Gürer, bu durumu “tarımın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir sorun” olarak nitelendirirken, yaşanan krizin derinleştiğine dikkat çekti.

Gürer, borçları nedeniyle hayvanlarına icra gelen üreticilerle ilgili örnekler vererek, “Nisan ayında Tekirdağ Çerkezköy’de bir üreticinin borçları nedeniyle 33 adet Malta melezi anaç keçi ve 30 adet oğlak, toplam 277 bin 338 TL muhammen bedelle icra yoluyla satışa çıkarılmıştı. Benzer şekilde Eskişehir Beylikova’da da 10 adet Holstein cinsi dişi sığır, 800 bin TL muhammen bedelle satışa sunuldu” dedi. Gürer, borçlarını ödeyemeyen üreticilerin hayvanlarını kaybetmesinin sadece bireysel bir iflas olmadığını, aynı zamanda ülkenin hayvancılık kapasitesinin doğrudan küçülmesi anlamına geldiğine vurgu yaptı.

Gürer, “Tarım makineleri ve ekipmanları icra yoluyla satışta” diyerek, hayvanların yanı sıra tarım makinelerinin de satıldığını belirtti. “Nisan ayında Niğde’den sıyırıcı bıçak 3 bin TL’ye, Bursa’dan ekim mibzeri 110 bin TL’ye, Denizli’den balya makinesi ise 3 milyon 700 bin TL’ye satılmıştır. Ayrıca, Mayıs ayında İzmir Foça’dan tarım makineleri, Manisa’dan zeytin yıkama makineleri ve Denizli’den balya makineleri icra süreçlerine dahil edilmiştir” şeklinde örnekler verdi. Gürer, iktidarın tarım politikalarını eleştirerek, “İcra dairelerinde hayvanlar, tarım makineleri ve hatta besi damları satışa sunuluyorsa, tarımdaki krizin varlığı görmezden gelinemez. Üreticilerin borçlarını ödeyemez hale gelmişken, hayvancılık ithalatla sürdürülmeye çalışılıyor” dedi.

Gürer, “Oysa üreticinin desteklenmesi ve yerli üretimin teşvik edilmesi gerekirken, mevcut politikalar bu yapıyı daha da zayıflatmaktadır” diyerek, üreticilerin borçlarının ertelenmesi ve üretim süreçlerinin desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Gürer, bu krizin sadece üreticiler için değil, ülkenin gıda güvenliği açısından da ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, “Tarım ve hayvancılık sektörü için somut çözümcü adımlar atılmalı, aksi takdirde et üretimi azalacak, ithalat bağımlılığı artacak ve ülkemizin tarımsal kalkınması zarar görecektir” dedi.

Son olarak, Gürer, “İthalata harcanan milyarlarca lira, bizim besicimizin eline geçseydi bugün bu tabloyla karşılaşmazdık. Yerli üretimi desteklemek yerine ithalata bağımlı bir yapı kurdular. Yerli üretimi bitirdiler, ithalatı artırdılar” diyerek, tarım sektöründeki ekonomik darboğazın borçlanma verilerindeki hızlı artışla daha da belirgin hale geldiğini belirtti. Gürer, son bir ayda tarım sektörüne ait borç miktarının 935 milyar 936 milyon TL’den 970 milyar 137 milyon TL’ye yükselerek 34 milyar liralık bir artış gösterdiğini ve üreticilerin girdi maliyetlerinin artması nedeniyle borçlanmaya sürüklendiğini vurguladı.

Related Posts

İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini ve son 25 yılın en düşük düzeyine indiğini açıklarken, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verileri ise işten çıkartılan, işsiz kalan, işsizlik maaşı için başvuranlarda üç kata …

Ulaşım ve iletişimde engelsiz projeler! Bakan Uraloğlu: 100 milyon TL karşılıksız destek sağladık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ‘Herkes İçin Engelsiz Ulaşım’ temalı 12 Ar-Ge projesine 100 milyon lira karşılıksız destek sağladıklarını bildirdi. YHT ve ana hat trenlerinde engelli bireylerin ücretsiz seyahat ettiğini belirten Uraloğlu, “Yaklaşık 7,8 milyon engelli yolcumuz ücretsiz seyahat etti. e-Devlet İletişim Merkezimizden ise 45 bin 150 işitme engelli vatandaşımıza hizmet verildi.” dedi.

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.

CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 22 yıl aradan sonra yapılan Tarım Sayımı’nın önemine değinerek, verilerin doğru şekilde toplanması için arazi ve köy çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti. Gürer, yapılan çalışmaların yalnızca protokolden ibaret olduğunu vurguladı.

Asgari ücret dolar karşısında pul oldu: 5 ayda 2 bin lira eridi

2025 yılı asgari ücreti ilk açıklandığında 628 dolara denk gelirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle 570 dolara kadar geriledi. TL cinsinden kayıp 2 bin lirayı aşarken, alım gücü üzerindeki baskı artıyor.

ATM’lerin bilinmeyen 7 özelliği: Bu işlemler şubeye gitmeden yapılıyor

Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan ATM’ler, sadece para çekmekle kalmıyor birçok bankacılık işlemini tek tuşla yapmayı mümkün kılıyor. Peki, bu cihazlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?