Tayvan’da ticari veriler beklentilerini solladı

Tayvan’ın İthalatı Nisan Ayında Geçen Yıla Göre Yüzde 33 Arttı

Tayvan’ın ithalatı Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 41,5 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki yüzde 28,8’lik artışı geride bırakarak daha hızlı bir yükseliş gösterdi ve piyasanın yüzde 18,9’luk beklentisini aştı.

İthalattaki bu artışta bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünlerindeki yüzde 228,8’lik artış dikkat çekerken, elektronik ürün parçaları yüzde 31,6, makineler ise yüzde 30,1 oranında arttı. Diğer yandan, mineral ürünlerde yüzde 10,3 ve kimyasallarda yüzde 4,2’lik düşüş yaşandı.


Trump, İsviçre ekonomisini köşeye sıkıştırdı
GÜNEY KORE VE ASEAN ÜLKELERİ BAŞLICA TEDARİKÇİ

Tayvan’ın ithalatında Güney Kore’den yapılan alımlarda en büyük artış yaşandı. Güney Kore’den yapılan ithalat yüzde 58,5 artarken, ASEAN ülkeleri yüzde 25,9, Orta Doğu yüzde 19,8, Japonya yüzde 18,2, Çin ana karası ve Hong Kong yüzde 17,2, ABD yüzde 8,5 ve Avrupa yüzde 5 artış gösterdi.

2025’in ilk dört ayında toplam ithalat değeri 147,4 milyar dolara ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 oranında arttı. Bu durum, küresel tedarik zincirlerinin Tayvan’a olan bağımlılığının devam ettiğini gösteriyor.


Asya’nın yeni para kalkanı işe yarıyor
48,66 MİLYAR DOLARLIK REKOR KIRILDI

Tayvan’ın ihracatı Nisan ayında yüzde 29,9 artarak 48,66 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Mart ayındaki yüzde 18,6’lık artışı aşarak piyasa beklentilerini oldukça geride bıraktı.

ABD’nin yüzde 32’lik gümrük vergisi planlarından kaçınmak için ürünlerini erken göndermesi, ihracattaki artışı tetikledi. ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergisi kararını duyurmasının ardından Tayvanlı üreticilerin hızla ihracatlarını artırdığı görüldü.


Filipinler’de enflasyon 2019’dan bu yana en düşük seviyede
ELEKTRONİK VE KİMYASALLAR ÖNE ÇIKTI

Tayvan’ın ihracatında bilgi, iletişim ve ses-görüntü ürünleri yüzde 60,5’lik büyümeyle öne çıktı. Elektronik ürün parçaları yüzde 26,8, kimyasallar yüzde 15,2, baz metaller yüzde 7,6 artış gösterdi.

Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki talepteki artış, Tayvan’ın küresel tedarik merkezleri arasındaki konumunu güçlendirmiştir. ABD’ye yapılan ihracat yüzde 29,5 artış gösterirken, ASEAN ülkelerine yapılan ihracat yüzde 60,2 büyüme kaydetti. Çin ana karası ve Hong Kong’a yapılan ihracatta ise yüzde 22,3 artış yaşandı.


Vietnam ekonomisinde dalgalı denge
JEOPOLİTİK RİSKLERE RAĞMEN YÜKSELİŞ

Tayvan, ABD ile yaşadığı ticaret gerilimlerine rağmen Nisan ayında güçlü bir performans sergiledi. Özellikle yarı iletken ve elektronik sektörlerindeki küresel talep artışı, Tayvan ekonomisinin dış ticaret dengesini korurken, ABD gümrük vergisi tehdidi ihracatta dalgalanma riski yaratıyor.

Ekonomistler, ABD ile olan ticari ilişkilerdeki gelişmelerin Tayvan’ın dış ticaret stratejisine yansıyabileceğine dikkat çekiyor. ASEAN ülkeleri ve Orta Doğu gibi alternatif pazarlara yönelme eğiliminin artabileceği öngörülüyor.

Related Posts

Merkez Bankası, Paybull Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ’nin faaliyet iznini iptal etti

Merkez Bankası, Paybull Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ’nin faaliyet iznini iptal etti

Yılanlar bu kokunun semtine uğramıyor!

Yaz aylarının gelmesiyle yılan sokması riski de artıyor. Peki, bu sürüngenleri bahçenizden uzak tutmak için etkili bir yöntem olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar, yılanların özellikle naftalin kokusundan rahatsız olduğunu ve bu basit yöntemin onları …

Borsa İstanbul’da haftanın en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri belli oldu

BIST 100 endeksi, geçtiğimiz haftayı güçlü bir yükselişle tamamladı. Endeks yeniden 10 bin puanın üzerine çıktı. Haftalık bazda en çok yükselen ve en çok değer kaybeden hisseler netleşti.

Ünlü banka raporladı: İstanbul kira artışında dünyanın zirvesinde!

Deutsche Bank’ın yayımladığı kira raporunda İstanbul, şehir merkezinde yaşanan artışla dikkat çekti. Konut kiralarındaki yükseliş oranı dünya genelinde zirveye çıktı.

İktidar elini korkak alıştırmadı… Emekliye 2 kuruş daha zam yapıldı (!)

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Asgari ücretli ve emeklilerin maaşı her geçen gün erirken yurttaşlar, çarşı pazara gitmeyi unuttu. TÜİK, yine tartışmalı enflasyon rakamlarını açıkladı ve …

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.