Nokia mühendisi uyarıyor: Bazı şirketler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Nokia: Geçmişinden Günümüze Bir Bakış

30 yaşın üzerindekiler için Nokia, 90’ların sonu ve 2000’lerin başında 3210 ve 3310 gibi efsane modellerin üreticisi olarak bilinir.

Ancak şirketin başarısızlığı, başarısızlığının bir yansımasıydı. Sadece satış payını kaybetmekle kalmayıp esasen “kayboldu”. Finlandiya merkezli yöneticiler, fiziksel klavyelerden vazgeçme eğilimine rağmen düğmelere sıkı sıkıya bağlı kaldılar ve yenilikçi teknolojiye geçme konusundaki tereddütlerini dile getirdiler.

Nokia, Apple’ın aksine rezistif dokunmatik ekranları benimseyerek fark yaratmayı hedefledi. Ancak bu karar gecikmişti ve şirketin düşüşü kaçınılmazdı.

Sonrasında Nokia, Microsoft ve ardından HMD Global tarafından satın alındı ancak eski şaşaasına bir daha dönemedi. Bugün Tesla’da görev alan eski bir Nokia çalışanı, günümüzdeki otomotiv endüstrisinin teknolojik değişime ayak uyduramadığını ve geçmişini feda etmeye hazır olmadığını belirtiyor.

Geleneksel içten yanmalı motorlara ve ağır üretim hatlarına güvenen şirketler, dijital dönüşümü hafife alıyorlar. Ancak bu yaklaşım mevcut modellerini tehdit ediyor.

Benzer şekilde, dijital geleceği benimsemenin zamanı geldiğini fark eden şirketler, kullanıcı odaklı yaklaşımlar benimsemeliler. Tesla, araç mimarisini yeniden tasarlayarak tamamen otonom sürüş hedefliyor.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Otomobilin gelecekteki rolü, bugünkünden çok farklı olacak. Tesla’nın Cybercab modeli, otomobili yeniden tanımlamayı hedefliyor; sürücüye yardım etmekten ziyade tamamen otonom sürüşü hedefliyor.

Tabii ki, bazı endişe ve itirazlar mevcut. Güvenlik, gelenek ve teknik engeller gibi konulara hâlâ odaklanılıyor. Ancak geleceğin değişimini kabul etmek gerekiyor; aksi takdirde “dinozorlar” olarak adlandırılan sektör oyuncuları, hayatta kalmakta zorlanacaklar.

Yun-Ta Tsai’nin uyarısı net: Değişime ayak uyduramazsanız, hayatta kalamazsınız. Otomotiv endüstrisi, geleceğe hazırlanmak zorunda ve bu, eski devlerin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Related Posts

İktidar doğalgaz fiyatlarında yüklü artış için temmuz ayını tercih etti: ‘Ücret’ ayarlı gaz zammı

İktidar doğalgaza yüklü zam yaptı. Zamanlama ise dikkat çekti. Zam için konutlarda doğalgaz kullanımının en az olduğu yaz ayları tercih edildi. Ayrıca zam temmuzda geldiği için de enflasyon üzerinden yılın ikinci yarısındaki memur maaşları, işçi ücretleri ve emekli aylıkları artışlarına bir etkisi olmayacak.

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Cevdet Yılmaz’dan emekli zammına ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, gündeme ilişkin önemli önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, milyonları yakından ilgilendiren en düşük emekli maaşı için enflasyonu işaret etti.

Taze damat Bezos hisse sattı

Milyarder iş insanı taze damat Jeff Bezos Haziran ayında yaklaşık 737 milyon dolar değerinde Amazon hissesi satışı gerçekleştirdi.

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Araç sahiplerine 31 Temmuz uyarısı: Geciken her ay daha fazlasını ödeyecek

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. Yasal sürede ödenmeyen vergilere gecikme faizi uygulanacağından, araç sahiplerinin 31 Temmuz’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi büyük önem taşıyor.