Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Jeotermal Seracılık Projesi

Jeotermal Kaynakların Seracılıkta Kullanılması İçin Yenilikçi Bir Proje Yürütülüyor

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(KIRŞEHİR) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanlarda pilot üniversite olarak öne çıkıyor. Üniversite, “Termal seralarda kümelenme” projesi ile jeotermal kaynakların seracılıkta daha etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, proje kapsamında yapılan çalışmaların önemine değinerek, “Kırşehir’de jeotermal suyun ortalama sıcaklığı 54-55 derece. Ancak sera organize sanayi bölgesi için gereken sıcaklık 65 derece. Bu nedenle Kırşehir’de bir sera OSB kurulamadı” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çınar, “Termal seralarda kümelenme” projesiyle, jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde küçük ölçekli seraların kurularak, ailelerin geçimini sağlayabileceği bir model oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Projede jeotermal suyun etkin bir şekilde kullanılarak tarımsal üretimin destekleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Çınar, gelecek hedeflerine yönelik şunları söyledi:

“Projelerimizden biri olan seralarda kümelenme projesi, jeotermal suyun kullanımını merkeze alıyor. Bin 512 metrekare kapalı alana sahip bir Ar-Ge seramız var ve burayı jeotermal su ile ısıtıyoruz. Ancak, jeotermal suyun sıcaklığı yeterli olmadığı için Kırşehir’e sera organize sanayi bölgesi kurulamadı. Bu nedenle alternatif yöntemler arayarak, geçimlik seralar oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, geçen yıl KOP tarafından desteklenen hidrojen enerjisi projemizle, güneş enerjisini hidrojen enerjisine dönüştürerek sera ısıtma sistemlerini geliştirmeyi planlıyoruz.”

Projenin pandemi sürecine denk gelmesine rağmen, Karakurt bölgesinde 150 dekarlık bir sera kurulduğunu ve burada çeşitli kurslar düzenleyerek iş imkanı sağlandığını belirten Prof. Dr. Çınar, mezun ve uzman personelin bu alanda istihdam edildiğini ifade etti. Küçük ölçekli seraların yaygınlaştırılması ve kırsal kesimde istihdam yaratılması amacıyla projenin önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

MEB DYK KURSLARI YAZ TAKVİMİ 2025 || Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek?

DYK kursları 2025 yaz takvimi açıklandı. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler. Milli Eğitim Bakanlığı, Destekleme ve Yetiştirme Kursları Temmuz ayında başlayacak ve ilan edilen takvim doğrultusunda tamamlanacak. Peki Destekleme ve Yetiştirme Kursları başladı mı, kaç ay sürecek? İşte ayrıntılar…

2025 LGS sınav sonuçları açıklandı mı? LGS sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. Peki, 2025 LGS sınav sonuçları açıklandı mı? LGS sınav sonuçları nasıl sorgulanır?

Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

AÖL öğrencileri, açık lisenin 3. dönem sınav takvimine odaklandı. Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 3. dönem sınav tarihleri yayımlanan takvimle duyuruldu. Peki, Açık lise 3. dönem sınav yerleri açıklandı mı? AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

Fatih Altaylı neden gözaltına alındı ve tutuklandı? DMM’den açıklama

Gazeteci Fatih Altaylı, gözaltına alınması ve akabinde tutuklanmasının ardından araştırılan isim oldu. Youtube kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tehdit ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılıp gözaltına alınan gazeteci Fatih Altaylı, önceki gün tutuklandı. Peki, Fatih Altaylı neden gözaltına alındı ve tutuklandı? Fatih Altaylı ne demişti? İşte, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamaların detayları

“Fısıldayan Duvarlar” belgeseli, ressam Burhan Doğançay’ın hayatını konu alıyor

“Fısıldayan Duvarlar” belgeseli, ressam Burhan Doğançay’ın hayatını konu alıyor

Keklik kene yer mi? Kene vakalarının çoğalmasının ardından keklik popülasyonu tartışma konusu oldu!

Kene sayısı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artmasıyla birlikte, kenelerle mücadele yöntemleri yeniden gündeme geldi. Bu bağlamda, kekliklerin kenelerle mücadeledeki rolü de sıkça tartışılan konular arasında yer alıyor. Kekliklerin kene yiyip yemediği ve kene popülasyonunu kontrol etmede ne kadar etkili olduğu konusunda farklı görüşler bulunuyor. Peki, keklik kene yer mi? İşte, o konuda detaylı bilgiler