İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

TÜİK verileri: İşsizlik oranı yüzde 7,9’a geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini duyurdu. İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verilerine göre ise işsizlik maaşı için başvurularda üç katına varan artış yaşandı.

İŞKUR çatısı altında oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) toplanan kaynak tutarı nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liraya yükseldi. Mart sonunda İSF’den işsizlik maaşı alan kişi sayısı 469 bin 792 ve ödenen tutar ise 5 milyar 118 milyon lira oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve ekonomi yönetimi sözcülerinin iddialarına rağmen, işsizlik maaşı başvurularında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Geçen yılın tamamında işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 1 milyon 659 bin iken, bu yılın ocak-mart döneminde sadece üç ayda başvuran kişi sayısı 953 bin 255’e ulaştı.

Özellikle mart ayında işsizlik maaşı başvurularında rekor bir artış yaşandı. 2023 ve 2024’te 1,6 milyon başvuruya karşılık, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 1 milyon başvuru gerçekleşti.

İşsizlik maaşı başvurularındaki artış, TÜİK verilerinin gerçeği tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. Ocak-mart döneminde maaş başvurusunda bulunan 953 bin kişiden 461 bine ödeme yapıldı.

İşsizlik ödeneği tutarlarına ocak ayında yapılan yüzde 30’luk artışla birlikte asgari tutar aylık 10 bin 323, en yüksek tutar ise 20 bin 646 lira oldu.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan ödemelerde ise işverenlere sağlanan desteklerin payı oldukça yüksek. Nisan sonuna kadar İSF’den yapılan giderlerin toplamı 77,5 milyar lira oldu. İşsizlik maaşı için ise ödenen tutar 24,5 milyar lira.

İşverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri ise 27 milyar liraya ulaştı. Tüm bu ödemelerle birlikte işverenlere aktarılan fon kaynağı toplamı 50 milyar lirayı geçti.

Sadece nisan ayında işsizlik maaşı için yapılan ödeme tutarı 2,7 milyar lira olurken, işverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri 5,6 milyar lirayı aştı.

Related Posts

Ulaşım ve iletişimde engelsiz projeler! Bakan Uraloğlu: 100 milyon TL karşılıksız destek sağladık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ‘Herkes İçin Engelsiz Ulaşım’ temalı 12 Ar-Ge projesine 100 milyon lira karşılıksız destek sağladıklarını bildirdi. YHT ve ana hat trenlerinde engelli bireylerin ücretsiz seyahat ettiğini belirten Uraloğlu, “Yaklaşık 7,8 milyon engelli yolcumuz ücretsiz seyahat etti. e-Devlet İletişim Merkezimizden ise 45 bin 150 işitme engelli vatandaşımıza hizmet verildi.” dedi.

Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

Dolaylı vergilerle geniş kesimlere yük bindiren iktidar, vergi istisna ve muafiyetleriyle yalnızca 2025 bütçesinde 3 trilyon TL’lik vergi alacağından feragat etti.

CHP’li Gürer: ‘AKP iktidarında 22 yıldır tarım sayımı yapılmadı, nihayet yapılması kararı geç de olsa alındı’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 22 yıl aradan sonra yapılan Tarım Sayımı’nın önemine değinerek, verilerin doğru şekilde toplanması için arazi ve köy çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti. Gürer, yapılan çalışmaların yalnızca protokolden ibaret olduğunu vurguladı.

Asgari ücret dolar karşısında pul oldu: 5 ayda 2 bin lira eridi

2025 yılı asgari ücreti ilk açıklandığında 628 dolara denk gelirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle 570 dolara kadar geriledi. TL cinsinden kayıp 2 bin lirayı aşarken, alım gücü üzerindeki baskı artıyor.

ATM’lerin bilinmeyen 7 özelliği: Bu işlemler şubeye gitmeden yapılıyor

Türkiye genelinde yaygın olarak kullanılan ATM’ler, sadece para çekmekle kalmıyor birçok bankacılık işlemini tek tuşla yapmayı mümkün kılıyor. Peki, bu cihazlar hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Milyarlık zararla ülke ülke geziyor

SGK yöneticileri ‘Kayıtlı Kadın istihdamının Desteklenmesi’ projesi için Hollanda ve İsveç’teydi. SGK 7 ayda yurt dışı gezilerine 4.2 milyon TL harcadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir