İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

Türkiye İmalat PMI Nisan Ayında 50,8’e Düştü

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Martta 51,5’lik seviyesinden hafif bir düşüşle nisanda 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğilimi, nisan verisinin son 5 ayın en düşük ivmesine işaret ediyor.

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olarak üretim nisanda yeniden düşüş gösterirken, ABD’de ise üretim genişlemeye devam etti. Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite ise nisan ayında yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azaldı. İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya ise ekonomik aktivitesini üçüncü kez artırdı.

Orta Doğu’da PMI verileri Suudi Arabistan’da en hızlı büyümeyi gösterirken, Kanada ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşadı.

Almanya’da Üretim Yeniden Düştü

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olan üretim, mart ayında son 10 ayın ilk artışını kaydettikten sonra nisanda yeniden düştü. ABD’de ise üretim ikinci çeyrekte genişlemeye devam etti.

İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’nın ekonomik aktivitesi üç aydır artmaya devam ediyor. Orta Doğu’da Suudi Arabistan ekonomik aktivitede en hızlı büyümeyi yaşarken, Kanada en büyük düşüşü gösterdi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin Türk imalat sanayi ihracatçılarını zorladığını belirtirken, nisanda talep ikliminde görülen hafif iyileşmenin umut verici olduğunu vurguladı.

Harker, gelecekte küresel ticaretteki aksamaların Türk ihracatçılarının performansını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Trafiği tehlikeye atan 6 sürücüye şok ceza

Kayseri’de konvoy yaparak trafik akışını tehlikeye düşürdüğü tespit edilen 6 sürücüye toplam 11 bin 916 lira ceza uygulandı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, bazı araçların konvoy yaparak trafik akışını tehlikeye …

Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar euro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

ABD’deki Google davası Türkiye’yi de etkileyecek

ABD’de Google’a karşı açılan tekel karşıtı davasında sona yaklaşılırken, şirketin bölünmesine yol açabilecek yapısal önlemler masada. Davanın sonucu, yalnızca küresel teknoloji devlerini değil, Türkiye’deki dijital rekabet düzenlemelerini de doğrudan etkileyebilir.

Tayvan’da ticari veriler beklentilerini solladı

Tayvan’ın ithalatı Nisan 2025’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 41,5 milyar dolara yükseldi. Mart ayında kaydedilen yüzde 28,8’lik artışa kıyasla daha hızlı bir yükseliş gözlemlenirken, piyasanın yüzde 18,9’luk beklentisi de açık ara …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir