Hafıza kapasitesinin anahtarı hücreler keşfedildi

Astrositlerin Beyindeki Rolü

Astrositler, genellikle sinir sisteminde bakım görevlerini üstlenen hücrelerdir. Bu hücreler, atıkları temizleme, nöronlara besin sağlama ve kan akışını düzenleme gibi çeşitli görevlerin yanı sıra, nöronlar arasındaki iletişimi sağlayan üç yönlü bağlantılar da kurarlar.

Araştırmanın öncüsü Leo Kozachkov, astrositleri “milyonlarca dokunaçlı bir ahtapot”a benzetiyor. Her bir dokunaç, bir sinapsı saran bir işlemci gibi çalışarak elektriksel sinyallerle değil, hücre içi kalsiyum dalgalarıyla iletişim kurar ve kimyasal mesajların salınmasını tetikler.

MIT ve IBM Research tarafından geliştirilen yeni bir makine öğrenimi modeli, astrositlerin karmaşık bilgi ağları oluşturarak belleği organize edebileceğini gösteriyor. Her bir astrosit binlerce sinapsla bağlantı kurarak beynin büyük hafıza kapasitesini açıklıyor.

Astrositlerin sadece bir hücre olarak değil, her bir dallanma üzerinden bağımsız hesaplama birimleri gibi çalıştığı düşünülüyor. Bu durum, daha az nöronla daha fazla hafıza depolama olanağı sağlar ve enerji açısından da daha verimli bir sistem sunar.

Toronto’daki Krembil Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Maurizio de Pittà, modelin biyolojik temellere dayandığını vurgulayarak, ancak gerçek zamanlı beyin süreçlerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını belirtiyor. Bu nedenle, model umut verici olsa da, deneysel doğrulama aşamasına henüz gelinmemiştir.

Bununla birlikte, bu model Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni yaklaşımların kapısını aralayabilir. Kozachkov, astrosit bağlantılarının hassas bir şekilde modüle edilmesinin kaybedilen hafıza fonksiyonlarını geri kazandırabileceğini savunuyor.

Related Posts

Dinozorların son yemeği fosillerden çıkarıldı!

Avustralya’da çığır açan bir keşif, 95 milyon yıl önce yaşayan dev sauropodların beslenme alışkanlıklarına ışık tuttu.

Nvidia’dan yapay zeka uyarısı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.

Meta, Constellation Energy ile 20 yıllık nükleer enerji anlaşması imzaladı

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi ABD’li teknoloji şirketi Meta, yapay zeka alanında artan enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla Constellation Energy ile 20 yıllık nükleer enerji anlaşması yaptığını duyurdu.

Stranger Things 5. sezon yayın tarihleri belli oldu: Netflix 2025 tatil planlarını altüst etti

Ancak Netflix’in diziyi üç bölüm halinde ve özellikle ABD’deki tatil dönemlerini hedefleyerek yayınlama kararı, pek çok hayranın 2025 tatil planlarını yeniden gözden geçirmesine neden olacak gibi görünüyor. KADEMELİ YAYIN STRATEJİSİ Stranger Things 5 …

Bilim insanlarının çözemediği fizyolojik gizem: Gıdıklanma! Neden kendimizi gıdıklayamıyoruz?

Gıdıklanma, eğlenceli bir tepki gibi görünse de hâlâ bilim dünyası için çözülemeyen bir bilmece olarak duruyor. Ayak tabanı ve koltuk altı gibi bölgelerde aldığı tepki, duyusal reseptör yoğunluğu ile açıklanamıyor; üstelik beynimiz kendi dokunuşlarımıza karşı hazırlıklı olduğu için kendimizi gıdıklayamıyoruz. İşte detaylar

OpenAI’dan gizemli cihaz: “Şimdiye kadar yaptığımız en büyük şey”

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, eski Apple tasarımcısı Jony Ive ile birlikte geliştirdikleri gizemli bir cihazı şirket ekibine tanıttı. Altman, bu cihazla 100 milyon yapay zekayı tek bir platformda birleştirmeyi hedeflediklerini belirtti ve bu projeyi, “şimdiye kadar yaptığımız en büyük şey” olarak tanımladı.