Eta Aquarid Meteor Yağmuru: Nereden, nasıl izlenebilir?

Eta Aquarid Meteor Yağmuru, Gözlem İpuçları ve Özellikleri

Gökyüzünün en muhteşem görsel şölenlerinden biri olan Eta Aquarid meteor yağmuru, şu günlerde en yüksek noktasına ulaşacak ve meraklılarının atmosferden geçen sayısız meteoru görme fırsatı olacak.

Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan kopan parçaların neden olduğu bu meteor yağmuru, NASA’ya göre hızla hareket eden göktaşları ve uzun, parlak kuyruklarıyla bilinmektedir.

5 ve 6 Mayıs tarihlerinde en yoğun aktivitesini yaşayacak olan Eta Aquarid meteor yağmurunda, karanlık ve kırsal bölgelerde saatte 50 meteor görülebileceği tahmin edilmektedir.

Güney yarımküredeki gözlemcilerin en iyi manzarayı yakalayacağı düşünülürken, kuzey yarımküredeki izleyicilerin özellikle ışık kirliliği olmayan kırsal alanlarda saatte 10 meteora şahitlik edebileceği belirtilmektedir.

20 Nisan’dan beri aktif olan Eta Aquarid meteor yağmuru, farklı uzmanlara göre en yoğun etkinliğini 5 veya 6 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirecektir.

Gözlemcilerin en iyi sonuçları alabilmek için sabaha karşı 03:00 ile güneşin doğuşuna kadar gökyüzüne bakmaları tavsiye edilmektedir. Türkiye’den de aynı saatlerde meteorların gözlemlenebileceği belirtilmektedir.

En iyi deneyimi yaşamak isteyenler, gözlerini karanlığa en az 30 dakika alıştırarak meteorları daha rahat gözlemleyebilirler. Hızlı geçen meteorlar nedeniyle teleskop veya dürbün gerekmeyecektir.

5-6 Mayıs tarihlerinde zirvesini yaşayacak olsa da Eta Aquarid meteor yağmuru, mayıs ayının sonuna kadar hafifleyerek devam edecektir.

  • Yılın ilk meteor yağmuru hakkında detaylar ve gözlem ipuçları
  • Geminid meteor yağmurunu ne zaman ve nereden gözlemleyebilirsiniz?

Halley Kuyruklu Yıldızı ve Eta Aquaridlerin Özellikleri

Eta Aquarid meteor yağmuru, aslında Dünya’nın yakınından son olarak 1986 yılında geçen Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bir mirasıdır.

Her yıl, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın geride bıraktığı toz izi yakınından geçerken meteor yağmurları yaşanmaktadır.

Kuyruklu yıldızdan kopan ve kum tanesinden küçük parçacıklar, Dünya’nın atmosferine saatte 65 kilometre hızla girerek çarpma yapmaktadır.

Parçacıkların atmosfere hızlı girişi yoğun bir sürtünme oluşturur ve buharlaşarak parlak ışıma meydana getirir, bizim gözlemlerimizde bu olayı meteorolar olarak algılarız.

Eta Aquarid meteorları, yavaş meteor yağmurlarının aksine hızlı ve keskin ışımalar yaratarak ışık izleri oluştururlar.

Bazı durumlarda kuyruklu yıldızdan kopan parçalar daha büyük olabilir ve ateş topları şeklinde parlak ışımalar meydana getirebilirler, bu da meteor yağmurunun en ilgi çekici anlarından biridir.

Mayıs ayında Eta Aquarid gözlemlemenin yanı sıra, 12 Mayıs’ta dolunay, 27 Mayıs’ta yeni ay ve 22-24 Mayıs arasında Ay, Venüs ve Mars’ın gökyüzündeki buluşmasına tanık olabilirsiniz.

  • Geminid meteor yağmuru nedir ve bu akşam nereden izlenebilir?
  • Fotoğraflar eşliğinde Perseid meteor yağmuru gözlemleri

Related Posts

Merakla beklenen Deadlock yakında açık beta sürümüne kavuşabilir

10 yılı aşkın bir süredir Portal, Half-Life, Counter-Strike ve DotA serilerinin dışında bir oyun üretmeyen Valve, bu çizgiyi bozmaya hazırlanıyor. Bir süredir şirket içinde geliştirilen, kahraman nişancı ve MOBA türlerini birleştiren Deadlock …

Yeni Marvel filmi, gişede hayal kırıklığı yarattı!

Marvel evreninin yeni halkası Thunderbolts, vizyona girmesinin ardından eleştirmenlerden olumlu yorumlar almıştı. Ancak film, bu olumlu tabloya rağmen gişede vasat bir açılış yaptı. Thunderbolts Marvel hayranları tarafından beğenilse de, genel …

NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kesintisi NASA’yı etkiliyor. Bu kapsamda 6 milyar dolarlık kesinti yapılacak.

Half-Life 3, yaz aylarında gelebilir! Büyük sürpriz

Oyun dünyasının en çok beklenen yapımlarından biri olan Half-Life 3 ile ilgili çarpıcı gelişmeler yaşanıyor. 1998 yılında piyasaya sürülen ve FPS türüne yön veren seri, uzun süredir sessizliğe gömülmüş durumdaydı. Ancak son dönemde ortaya çıkan …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Xiaomi Pad 7 Ultra, serinin en üst düzey tableti olarak geliyor

Xiaomi’nin yeni üst düzey tableti hakkında heyecan verici haberler gelmeye devam ediyor. Daha önce Pad 7 Max olarak anılan cihazın aslında Xiaomi Pad 7 Ultra ismiyle piyasaya sürüleceği ortaya çıktı. Bu isim değişikliği, yakın zamanda ortaya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir