Bütçe açığı büyüyor: İktidar 2025’te 3 trilyon TL vergi gelirinden vazgeçti!

AKP Vergi Politikaları Dar Gelirlileri Zorluyor

AKP iktidarının yıllardır devam eden vergi politikaları, dar gelirli vatandaşlar üzerindeki etkisini arttırıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dolaysız vergileri artırma ve dolaylı vergilerin payını düşürme yönündeki çabaları yeterli karşılığı bulamıyor. 2025 bütçesinde, iktidarın vergi istisna ve muafiyetleri aracılığıyla 3 trilyon 5 milyar TL tutarındaki vergi gelirinden vazgeçtiği ortaya çıktı.

Denetim Seferberliği Vergi Gelirlerini Artırmıyor

Vergi gelirlerini artırmak için Gelir İdaresi Başkanlığı’nı (GİB) “seferberliğe” çağıran Şimşek, Organize Sanayi Bölgeleri ve şehirler arası yollarda polis eşliğinde denetim ekipleriyle yeni bir uygulama başlatmayı planlıyor. Ancak 40 bini taşrada olmak üzere toplamda sadece 40 bin 665 personelle çalışan GİB’in, bu kapsamlı denetim yükünü kaldıracak kapasitesi bulunmuyor.

Öte yandan, dolaylı vergilerde herhangi bir indirim öngörülmemesi, yoksul kesimden alınan vergilerin artacak olduğuna işaret ediyor. GİB’in 2024 Faaliyet Raporu’na göre, KDV ve ÖTV’nin toplam vergi gelirlerindeki payı %51,71 iken, diğer dolaylı vergilerle birlikte bu oran %65,9’a yükseldi. Dolaysız vergilerin oranı ise sadece %34,1.

Zenginler Vergiden Muaf, Dar Gelirliler Yük Altında

Son 10 yılda dolaylı vergilerin toplam vergi içindeki payının %66 olduğu görülüyor. Bu sistemde işsiz, emekli veya asgari ücretli her harcamada zenginlerle aynı oranda vergi öderken; yüksek gelir sahipleri gelirlerinin büyük kısmını vergiden muaf tutabiliyor.

2025 bütçesinde vergi harcamalarından görülen 3 trilyon 5 milyar TL’lik muafiyet ve istisna, iktidarın ekonomik krizin sorumluluğunu kimlere yüklediğini gösteriyor. Bu durum, sadece gelir adaletsizliğini değil, aynı zamanda artan sosyal eşitsizliklerin temel nedenini oluşturuyor.

Ek Bütçe ve Ağır Borç Yükü Bekleniyor

Ocak–Mart döneminde bütçe açığı 702 milyar TL’ye ulaşırken, nisan sonunda bu rakamın 1 trilyon TL’yi bulması bekleniyor. Bu da yıl sonunda hedeflenen 1.9 trilyon TL’lik açığın ilk dört ayda yarı yarıya gerçekleştiği anlamına geliyor. Uzmanlara göre yıl sonunda sapma yaşanması durumunda yeni bir ek bütçe gerekecek.

Mart ayında Merkez Bankası’nın faiz artışıyla birlikte kamu borçlanma faizleri artarken, Hazine, 100 TL’lik borç ödemesi için artık 130-140 TL arasında yeni borç almak zorunda kalıyor.

Vergi Adaleti Sadece Sözde

Zülfikar Doğan’ın ANKA ‘daki değerlendirmeye göre, Şimşek’in vergi adaleti söylemi, gerçek bir vergi reformunu değil günü kurtarma politikalarını içeriyor. 3 trilyon TL’lik vergi ayrıcalıklarına devam edilmesi, iktidarın gerçek anlamda adil bir vergi düzeni oluşturmak istemediğini gösteriyor.

İktidarın vergi politikaları, kaynak arayışında dar gelirli vatandaşları hedef alırken; büyük sermaye gruplarına sağlanan istisna ve muafiyetler kamu bütçesindeki açığı büyütmeye devam ediyor.

Related Posts

Sosyal yardıma ‘bir simit’ kadar zam

AKP iktidarında vatandaşlar sosyal yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor.

Türk Hava Yolları ve Airlink havayolu ortak uçuş anlaşmasına imza attı

Türk Hava Yolları, Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Güney Afrika merkezli Airlink ile kapsamlı bir kod paylaşım anlaşmasına imza attı. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan anlaşmanın imza töreni, Airlink’in Johannesburg’taki Genel Yönetim Merkezi’nde, her iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Trump, Powell’ı görevden alabileceği gerekçeyi açıkladı!

ABD Başkanı Trump ile Fed Başkanı Powell arasındaki faiz indirimi tartışması alevlendi. Trump, Powell’ı kongreyi yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle görevden alabileceğini belirtti.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.