Boğaziçi’ne yazık oldu: Artık ilk 500’de esamesi bile okunmuyor

ODTÜ Enformatik Enstitüsü’nden Yayınlanan 2024-2025 Dünya Üniversite Sıralaması Açıklandı

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı, her yıl dünya genelindeki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralamaktadır. Bu yıl yayımlanan 2024-2025 dünya sıralamasına göre, etki değeri yüksek dergilerde yayımlanan makale ve atıf sayısı, toplam bilimsel döküman sayısı, uluslararası işbirliği ve yayın/atıf etkileri gibi kriterler esas alınmıştır.

Söz konusu sıralamada Harvard, Paris Cite, Toronto, Collage London, Zhejiang, Shanghai Jiao Tong, Tsinghua, Oxford, Stanford ve Pekin üniversiteleri dünyanın en iyi 10 üniversitesi olarak yer almıştır. Bu üniversiteler, akademik başarıları ve uluslararası işbirlikleriyle dikkat çekmektedir.

Türk Üniversiteleri Arasındaki Değişim

URAP’ın yayımladığı rapora göre, Türk üniversiteleri listenin ilk 1000 sırasında 18’den 11’e düşmüştür. 500’ün altında Türk üniversitesinin yer almaması, Türk akademik dünyasında dikkat çeken bir gerilemeye işaret etmektedir. Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi sıralamada öne çıkan üniversiteler arasında yer almaktadır.

Kayyum Rektör Değişiklikleri

Türkiye özelindeki sıralamaya bakıldığında, Koç Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ilk beş sırada yer almaktadır. Boğaziçi Üniversitesi ise geçmişteki başarısından uzaklaşarak 22. sıraya gerilemiştir. Rektörlük değişikliklerinin etkisiyle, üniversite yönetiminde yaşanan sıkıntılar ve akademisyenlerin görevden alınmaları önemli bir konu olmuştur.

Akademisyenlerin Durumu

Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenler, görevden alınmalar, kısıtlamalar ve araştırma olanaklarına getirilen engeller hakkında endişelerini dile getirmektedir. Bu durum, üniversite içindeki eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Akademik özgürlüklerin ve bilimsel çalışmaların devamı için gereken adımların atılması önem arz etmektedir.

Related Posts

Mobil şebekeler çöktü: Arama yapılamıyor!

İngiltere genelinde yaşanan geniş çaplı bir arıza, mobil iletişim hizmetlerini durma noktasına getirdi. Ülkenin önde gelen telefon operatörleri arasında yer alan BT, EE, Three, O2 ve Vodafone’un kullanıcıları, gün boyunca çağrı yapma ve alma …

Bursa’da Halı Hırsızlığı

Yıldırım’da halı, bir kadın tarafından çalındı; güvenlik kamerasına yansıdı.

Beyoğlu’nda Vinç Lastiği Patladı: 2 Yaralı

Beyoğlu’nda bir vincin lastiği patladı, 2 kişi hafif yaralandı. Olayın ardından trafik yoğunluğu oluştu.

Fındık bahçesinde can pazarı: 1 ölü, 9 yaralı

Giresun’da fındık işçilerini taşıyan kamyonetin devrilmesiyle bir kişi öldü, dokuz kişi yaralandı.

Kuzey İrlanda’da silahlı saldırı: İki kişi öldü

Kuzey İrlanda’da İrlanda Cumhuriyeti sınırına yakın bir köyde düzenlenen silahlı saldırıda iki kişi öldü, iki kişi yaralandı.

Ayasofya’da yeni uygulama: Yapay zekayla korunuyor

Tarihte üç kez inşa edilen, 15 asır ayakta kalmayı başaran Ayasofya’da yerli ve yabancı turistlerin ziyaretini kolaylaştıran uygulamalar hayata geçirilirken, cami yapay zeka destekli sistemlerle korunuyor.