İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

Türkiye İmalat PMI Nisan Ayında 50,8’e Düştü

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Martta 51,5’lik seviyesinden hafif bir düşüşle nisanda 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğilimi, nisan verisinin son 5 ayın en düşük ivmesine işaret ediyor.

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olarak üretim nisanda yeniden düşüş gösterirken, ABD’de ise üretim genişlemeye devam etti. Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite ise nisan ayında yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azaldı. İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya ise ekonomik aktivitesini üçüncü kez artırdı.

Orta Doğu’da PMI verileri Suudi Arabistan’da en hızlı büyümeyi gösterirken, Kanada ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşadı.

Almanya’da Üretim Yeniden Düştü

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olan üretim, mart ayında son 10 ayın ilk artışını kaydettikten sonra nisanda yeniden düştü. ABD’de ise üretim ikinci çeyrekte genişlemeye devam etti.

İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’nın ekonomik aktivitesi üç aydır artmaya devam ediyor. Orta Doğu’da Suudi Arabistan ekonomik aktivitede en hızlı büyümeyi yaşarken, Kanada en büyük düşüşü gösterdi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin Türk imalat sanayi ihracatçılarını zorladığını belirtirken, nisanda talep ikliminde görülen hafif iyileşmenin umut verici olduğunu vurguladı.

Harker, gelecekte küresel ticaretteki aksamaların Türk ihracatçılarının performansını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Emekli ve memurlar için kritik tarih yaklaşıyor: İşte beklenen zam oranı

Temmuz ayına yaklaşırken milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı merakla bekleniyor. Uzmanların enflasyon tahminlerine göre SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri için farklı oranlar öne çıkıyor. Gözler şimdi son iki ayın enflasyon verisinde. 2025 yılı temmuz ayı yaklaşırken, memur ve emeklilerin alacağı maaş zammı gündemin en çok konuşulan başlıkları arasında yer alıyor.

Büyüyen tehlike

Her fırsatta ifade etmişimdir; 20. Asır 1945-1989 arasında hüküm sürmüş bir zamân dilimidir. Hobsbawn’ın onu Kısa Yüzyıl olarak nitelemesi boşuna değildir. 1989’u esas almamın sebebi ise, 20.Asrı nitelendiren meşhûr Berlin Duvarı’nın yıkılışıdır. Bu sembolik bir değerlendirmedir. Değilse 20.Asrın yıkılışı bu hâdise bir anda olmuş bitmiş değildir. Çöküş, parça parça yaşandı ve hâlen yaşanmakta . 2025, yâni kronolojik olarak 21. Asrın ilk çeyreğinde bile çöküş devâm ediyor. Bunu bana düşündüren

Brent petrolde yükseliş rüzgârı: Küresel ticaret fiyatları zıplatıyor! (9 Mayıs 2025)

Dün 63,02 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 63,01 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,01 artarak 63,02 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

SPK düğmeye bastı: Kriptoda zorunlu bildirim başlıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcıları için rezerv kanıtı denetimi süreçlerine dair uygulanacak yeni ilke ve esasları duyurdu. Buna göre, kripto borsaları artık müşteri varlıkları, cüzdan adresleri ve nakit bakiye …

Tarifelere rağmen Çin’in ihracatı arttı

Çin’in nisan ayında ihracatı yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolara ulaştı. ABD’ye ihracat yüzde 21 düşerken ASEAN’a yüzde 20,8, AB’ye ise yüzde 8,2 yükseldi. Ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olurken, iki ülke arasındaki ilk tarife müzakeresi bugün İsviçre’de yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir