IMF’den kritik Türkiye raporu: Dolar tahmini 45 lirayı aştı

IMF, Türkiye İçin Büyüme ve Kur Beklentilerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerini güncelledi ve Orta Vadeli Program (OVP) tahminleri arasında önemli farklar ortaya çıktı. IMF’nin Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, hükümetin 2025 yılı için OVP’de öngördüğü yüzde 4’lük büyüme, IMF tarafından yüzde 2.7 olarak tahmin edildi. Bu tahminler, Ekim 2024 tahminlerine göre daha olumsuz bir tabloyu ortaya koyuyor.

OVP 3 Ayda 1 Güncellenmeli

IMF’nin raporunda, Türk Lirası karşısında doların değeri de büyük değişiklikler gösteriyor. Bu yıl için 1.5 lira, gelecek yıl için ise 5 lira artış öngörülüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez’e göre, 2025 yılı sonunda dolar kurunun 45.2 seviyesine ulaşabileceği hesaplanıyor. IMF’nin ise bu yıl için ortalama kur tahmini 41.8 TL olarak belirlendi.

Eğilmez, OVP’nin büyüme, enflasyon ve kur beklentilerinin gerçekçilikten uzak olduğunu belirterek, OVP’nin 3 ayda bir güncellenmesi gerektiğini vurguladı. En dikkat çeken nokta ise IMF’nin Türkiye’nin enflasyon durumunda yaşanan bozulma. IMF, Türkiye’nin 2025 enflasyon tahminini önceki rapora göre 7 puan artırarak yüzde 31 olarak güncelledi. Ancak hükümetin OVP’deki hedefi yüzde 17.5 iken, Merkez Bankası’nın ise yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 24 olarak revize edildi.

IMF’ye Göre Türkiye 2022’de ‘Sürünen Kur’a Geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Koşullar TCMB’nin kuru önemli ölçüde yönettiği bir süreç gerektiriyor” açıklamasıyla kontrollü kur politikasının uygulandığını duyurdu. IMF ise Türkiye’nin 2023’ten bu yana sürünen kur (kontrollü yükselen) rejimini benimsediğini belirtiyor. IMF’nin raporunda, Türkiye’nin uyguladığı kur politikası ‘sürünen kur’ kategorisinde değerlendiriliyor.

Related Posts

4 telefon modeli ve 1 hoparlör toplatılıyor: İade hakkı var

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nın yaptığı bildirim üzerine, güvenlik standartlarını karşılamayan 4 cep telefonu modeli ile 1 kablosuz hoparlör için toplatma kararı verildi. Vatandaşlar bu ürünleri iade ederek ücret iadesi talep edebilecek.

12 aylık ihracat tarihi seviyede

Türkiye’nin ihracatı nisan ayında yüzde 8.5 artarak 20.9 milyar dolara yükseldi. Böylece tarihin en yüksek ikinci nisan ihracatı gerçekleşti. Dış ticaret açığı nisanda yüzde 21.7 artışla 12 milyar dolar olurken, 4 aylık açık 34.5 milyar doları buldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Nisanda mal ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 artışla 20.9 milyar dolara yükselmiştir. En yüksek ikinci nisan ayı rakamı elde edildi. Son 12 aylık yıllıklandırılmış mal ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesi olan 265 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

En sonunda depremzedelerin yüzünü güldüren bir haber kuraklığa rağmen tarlalardan geldi

Hatay’ın bereketli Amik Ovası, bu yıl siyah havuç üretiminde sevindirici bir gelişmeye sahne oldu. Genellikle sanayi sektöründe doğal gıda boyası olarak kullanılan bu özel sebzede, elde edilen verim oranındaki belirgin artış, bölge çiftçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Borsa İstanbul 1 Mayıs’ta kapalı mı? Borsa ne zaman açılacak?

Yatırımcıların işlem planlarını yaparken en çok dikkat ettiği konulardan biri de Borsa İstanbul’un (BIST) resmi çalışma günleri ve tatil takvimi oluyor. Peki, Borsa İstanbul 1 Mayıs’ta kapalı mı? Borsa ne zaman açılacak?

TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel ekonomide artan belirsizlik, merkez bankalarının kararlarını doğrudan etkiliyor. Mayıs ayında birçok ülkenin faiz adımları yakından izlenecek. Para politikalarında izlenecek yön, piyasalar açısından kritik önem taşıyor.

Kurumlar vergisi beyanname süresi uzatıldı

Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir