Çocuklarda bu belirtilere dikkat: Hızlı nefes alma, beslenme güçlüğü…

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanından Önemli Uyarılar

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Karagözlü, çocuklarda kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen bir bilim dalı olan çocuk kardiyolojisinin doğum öncesi (fetal dönem) dahil olmak üzere yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlik dönemini kapsadığını belirtti.

Dr. Karagözlü, çocuklarda doğuştan ya da sonradan gelişen kalp hastalıklarının görülebileceğine dikkat çekerek, “Doğuştan kalp hastalıkları her bin canlı doğumda yaklaşık 8–10 bebekte görülmektedir. Bu oran, doğumsal anomaliler arasında en sık rastlanan gruplardan biridir. Anne veya babada doğuştan kalp hastalığı tanısı varsa, çocukta bu risk yaklaşık 2,5 kat artmaktadır” şeklinde konuştu.

Belirtilere Dikkat!

Çocuklarda kalp hastalığından şüphelenilmesine neden olabilecek belirtiler hakkında bilgi veren Dr. Karagözlü, “Hızlı nefes alma, zorlanarak solunum, beslenme güçlüğü, emmeme, dudaklarda ve tırnaklarda morarma, sık akciğer enfeksiyonu geçirme, bayılma veya çarpıntı atakları, özellikle eforla ilişkili göğüs ağrısı, gelişme geriliği ve egzersiz intoleransı gibi bulgular dikkate alınmalıdır. Bu belirtilerden biri veya birkaçı mevcutsa, ailede doğuştan kalp hastalığı ya da ani ölüm öyküsü varsa, yenidoğan taramasında üfürüm duyulmuşsa ya da tarama testlerinde (EKG, telekardiyografi vb.) anormallikler varsa, mutlaka bir çocuk kardiyoloji uzmanına başvurulmalıdır” dedi.

Tüm Tetkikler Aynı Merkezde

Dr. Karagözlü, görev yaptığı Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği’nde EKG, EKO, holter monitorizasyon (24 saatlik ritim takibi) ve efor testi gibi tetkiklerin yapılabildiğini de belirtti.

Sağlık Kontrollerini İhmal Etmeyin

Bazı doğumsal kalp hastalıklarının önlenemese de, edinsel (sonradan gelişen) kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebilir olduğunu vurgulayan Dr. Karagözlü, “Aileler gebelik öncesi ve sırasında düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemeli, gebelikte enfeksiyonlardan korunmalı, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırılmalı, çocuklar sigara dumanı ve zararlı maddelerden uzak tutulmalıdır. Ayrıca aşıların tam yapılması (özellikle kızamık ve grip gibi enfeksiyonlardan koruma açısından) ve ailede ani ölüm ya da sağırlık öyküsü varsa erken dönemde kardiyolojik tarama yapılması hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Diş eti çekiliyorsa kemik de eriyordur! Uzmanı açıkladı: Nedeni diş taşı

Diş eti çekilmesinin, diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin sallanmasına neden olabileceğini söyleyen Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş eti çekilmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Açık büfede yenmemesi gereken yiyecekler açıklandı

Açık büfe yemeklerin cazibesi, sağlığımızı tehdit eden riskleri de beraberinde getirebilir. Uzmanlar, özellikle otellerde ve restoranlarda sunulan açık büfe yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

12 Mayıs’a kadar onarım çalışmaları yapılacak: Kara yollarında son durum!

Kara yollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir