Küçük esnaf can çekişiyor: “Böyle giderse kapatacağız”

Artvin’in Şavşat İlçesindeki Esnaf, İşlerin Kötü Gittiğini Belirtiyor

Artvin’in Şavşat ilçesinde esnaflık yapan Zeki Büyük, işlerinin önceki yıllara göre iyi gitmediğini belirterek, “50 yıla yakındır ticaretin içindeyim. Son 3-5 yıldır işlerimiz giderek kötüleşti, artık iş yerimizi kapatma noktasına geldik” dedi.

Artvin Şavşatlı esnaf, geçmiş yıllara kıyasla işlerinin artık eskisi gibi iyi gitmediğini dile getirdi. Son yıllarda yaşadıkları ekonomik zorluğu anlatan esnaf, dükkanları kapatma noktasına geldiklerini belirtti.

ŞU AN NE YAPACAĞIMIZI BİLEMİYORUZ

Şavşatlı esnaf Zeki Büyük, son yıllarda işlerinin giderek kötüleştiğini söyleyerek, şöyle dedi:

“50 yıla yakındır ticaretin içindeyim. Son 3-5 yıldır işlerimiz giderek kötüleşti, artık işyerimizi kapatma noktasına geldik. Şu an ne yapacağımızı bilemiyoruz. Devam mı edelim, kapatalım mı? Ama kapatmak da kolay değil, çünkü elimizdeki malları alan yok. Fiyatlar yüksek diyorlar. Vatandaş, ’14 bin lira maaş alıyorum, onunla geçinmeye çalışıyorum’ diyor. Az önce bir müşteri dolaba baktı, ‘Daha ucuzu yok mu?’ diye sordu. Binlerce ürünümüz var ama burası artık sezonluk bir yer haline geldi çünkü nüfus yok. Geçen sene bile bu yıldan daha iyiydi. Her yıl bir önceki yılı arar hale geldik. Ticaret yapamaz duruma geldik.


“OĞLUM PSİKOLOG, İŞ BULAMIYOR”

Büyük, üniversite mezunu çocuklarının da iş bulamadığına değinerek, “Oğlum psikolog, iş bulamadığı için burada bizimle çalışıyor. Morali bozulmasın diye tencere, demlik, halı gibi ürünlerle uğraştırıyoruz. Biz de artık ticareti bırakmak istiyoruz, yaşlandık ama bırakamıyoruz. Fiyatlarda çok değişiklik yapmıyoruz çünkü zaten mal alan yok. Ürünlere talep yok. Özellikle 3 harfli market zincirleri çıktıktan sonra vatandaş birçok ürünü bizden değil, onlardan almaya başladı. Kalitesine değil, sadece fiyatına bakıyorlar. En ucuz neyse onu alıyorlar. Bu yüzden işlerimiz durgun. Eskiden sabah dükkanı açarken güler yüzle, tatlı dille müşteri beklerdik. Şimdi o heyecan, o umut kalmadı

Artvin Şavşatlı da başka bir esnaf Erol Karagöz, “Elbette sıkıntılar var, her şey çok güzel değil. Yine de umut var ve her zaman olmalı. Bu ülke bizim, başka vatanımız yok. Hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Kimde eksik varsa, o eksiklerin giderilmesi gerek. Bu vatan bizimse, dış güçlerden medet ummak bana göre yanlış” dedi.

“HERKES ELDEKİYLE İDARE ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Vatandaşın ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten Kenan Duran şunları dile getirdi:

“Pantolon olmuş bin 500 lira, vatandaş ne yapsın? Mecburen eskileri getirip tamir ettiriyor. Bu yıl işler yok, ölü bir yıl. Sadece giysi tamiratı yapıyoruz artık. Kadıncağız eşinin ve kendisinin eski kıyafetlerini getirmiş, onların tamirini yapıyorum. Borçla yaşayan, borçla ölür. Üretim olmadıkça bu ülkede hiçbir şey olmaz. Şu gördüğünüz kıyafetlerin hepsi eski. İki sene önce olsa bu pantolonu kimse tamir ettirmezdi, şimdi herkes eldekiyle idare etmeye çalışıyor

Related Posts

Elektrikli otoda dengeler değişiyor: BYD, Tesla’yı solladı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD, 2025’in ilk çeyreğinde net karını yüzde 100’ün üzerinde artırarak 9,15 milyar yuan (yaklaşık 1,26 milyar dolar) seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Tesla’nın net karı yüzde 70’in üzerinde düşüşle 409 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Cem Boyner’in babası, TÜSİAD’ın kurucularından Osman Boyner yaşamını yitirdi

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından, iş insanı Cem Boyner’in babası Osman Boyner 99 yaşında hayatını kaybetti.

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentilerinde iyileşme gerçekleşti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden enflasyon beklentilerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde geçtiğimiz aya göre sınırlı artış olsa da yıllık bazda kayda değer bir iyileşme gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Hatay’da ihraç edilecek soğanlardan numune alındı

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kentte üretilip yurt dışına ihraç edilecek soğanlardan numune alım işlemi gerçekleştirdi.

Metro Türkiye, Türk Somonu’nu tezgahlara taşımaya başladı: “Gelecek nesillere bırakılması gereken değer”

Metro Türkiye, Samsun’da çevreci yöntemlerle yetiştirdiği Metro Premium Türk Somonu’nun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk üretimde deniz ekosistemi korunurken, gerçekleştirilen 350 tonluk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildiği açıklandı.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir