Trump’tan Tartışmalı Göç Planı

“`html

Trump’tan Tartışmalı Plan: Gazze’deki Filistinlilerin Yerleştirilmesi Önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin yaşam alanlarının kalmadığını belirterek, bu bireylerin Ürdün ve Mısır’a yerleştirilmesini önerdi. Ancak her iki ülke de bu plana kesin bir karşı duruş sergiliyor. Trump, planının hayata geçirilebileceğini düşünüyor ve Pazartesi günü gerçekleştirdiği açıklamada, Mısır ve Ürdün’ün Gazze’deki insanları kabul edeceklerine dair ümidini dile getirdi. Gazze’nin uzun zamandır bir “cehennem” olduğunu vurgulayan Trump, Gazzelilerin huzur dolu bir ortamda yaşamalarını istediğini açıkladı. Ancak, Donald Trump’ın bu kişilerin geçici mi yoksa kalıcı mı olarak yer değiştirmelerini istediğine dair bir bilgi vermedi.

Böylesine büyük bir kitlesel göçün uluslararası hukuk açısından sakıncalı ve ciddi siyasi sorunlara yol açabileceği gerçeğine rağmen, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin açık karşı duruşlarına rağmen Trump, önerisini geçerli buluyor.

Trump, Es-Sisi ile telefon görüşmesi yaptığını öne sürerek, “Bir kısmını almak isterdim (…) Biz onlara çok destek verdik ve inanıyorum ki o da bize yardımcı olacaktır” şeklinde ifadeler kullandı. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisi, Trump ile Es-Sisi arasında böyle bir görüşme gerçekleşmediğini belirtti.

Gazze’deki insanları komşu ülkelere yerleştirme fikri, uluslararası toplumda geniş yankı buldu. Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün gibi birçok ülke bu öneriye karşı olduklarını açıkça ifade etti. Mısır Dışişleri Bakanlığı, “Mısır, Filistin halkının kendi topraklarındaki varlığını desteklemektedir” açıklamasında bulunarak, işgal ve zorla göç ettirme girişimlerine karşı çıkıldığı vurgulandı.

Ürdün’ün Karşıt Tutumu

Ürdün’ün resmi yayın organı olan Jordan Times, Trump’ın önerisinin ülkenin Filistinlilere alternatif bir yuva olamayacağı yönündeki tutumunun net olduğunu açıkladı. Basın açıklamasında, “Ürdün, Filistin davasını yok etmeye yönelik her türlü girişimine karşı çıkmaktadır” ifadesine yer verildi.

Berlinde faaliyet gösteren Bilim ve Politika Vakfı’ndan (SWP) Siyaset Bilimci Stephan Roll, Mısır’ın Trump’ın planına karşı çıkmasının sebeplerinin arasında Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkını desteklemeleri olduğunu söyledi. Roll, “Mısırlılar için bu iç siyaset açısından hassas bir durum. Hükümet, böyle bir plan için Mısır topraklarını vermek istemiyor” dedi.

Tehditler ve Belirsizlikler

Edmund Ratka, Ürdün Kraliyet ailesinin de benzer kaygılar taşımakta olduğunu belirtiyor. Ratka, Ürdün halkının büyük bir kısmının, Trump’ın planına sert muhalefet ettiğini, bu durumun halk arasında büyük bir rahatsızlık yaratabileceğini vurguladı.

SWP’den Stephan Roll, Trump’ın önerisinin Mısır’da güvenlik kaygıları doğurduğunu belirtti. Gazze ve İsrail’e sınır olan Sina Yarımadası’ndaki güvenlik sorunlarının, büyük sığınmacı kamplarının kurulması durumunda yeniden gündeme geleceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra, olası saldırıların İsrail ile savaş riskini artırabileceği uyarısı yapılıyor.

Ratka, geçmiş deneyimlere dayanarak, Ürdün’deki halkın Filistinlilerin yalnızca geçici olarak yer değiştireceklerine inanmadığını da ekliyor. Ürdün devleti, “Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılması” fikrini her zaman bir tabu olarak görmüştür. Bu konu, hem halk içinde hem de uluslararası planda zayıflık olarak algılanma endişesini barındırıyor.

Sonuç Değerlendirmeleri

Mısır’ın güvenlik kaygıları doğrultusunda, Gazze’nin yeniden inşasının ekonomik getirisi üzerindeki dikkati sürdürmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu çerçevede, Kahire’nin Trump’ı etkilemeye ve planının uygulanmasından vazgeçirmeye çalışması bekleniyor.

Trump’ın önerisinin eleştirilerine rağmen, “Gazze Şeridi büyük yıkımlara uğramış durumda ve buranın yeniden inşası uzun zaman alacak. Bu süreçte Filistinli insanları nerede yaşayacaklar?” şeklindeki sorular, yanıt beklemekte.

DW Türkçe’ye VPN ile erişim hakkında bilgi alın.

“`

Related Posts

Silah teslimine AKP ve MHP katılacak mı?

Terör örgütü PKK mensubu bir grup, yarın sabah saatlerinde Süleymaniye’de düzenlenecek sembolik bir törenle silahlarını teslim edecek. Güvenlik önlemleri kapsamında gizlilikle yürütülen hazırlıklarda sona gelinirken, törende yer alacak Türk heyetine dair detaylar da netleşti.

Ev değil sanki yılan yuvası, korkudan uyku uyuyamıyorlar: ’15 yıldır yılanlarla yaşıyoruz’

Yüksekova ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Bataklı köyünde tek katlı kerpiç evde yaşayan 4 kişilik Erci ailesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da havaların ısınması ile ortaya çıkan yılanlar nedeniyle kabus dolu günler geçiriyor. Latife ve Tahir Erci …

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …

Adana’da şeftali hasadı başladı: Don vuran bahçelerde rekolte düştü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan Çukurova bölgesinde zirai don nedeniyle ciddi oranda verim kaybı yaşanan sert çekirdekli meyvelerden şeftalide hasat başladı. Adana’nın Kozan ilçesinde 35 dönümlük …

Termal kamerayla ölçüm yapıldı: Sıcaklık 100 dereceye ulaştı

Atina Belediyesi, kentte termal kamerayla yaptığı ölçümleri basınla paylaştı. Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu kentte, termal kamera, binaların çatılarında 100 dereceye varan ölçümler yaptı. Termal kamera verilerine göre, asfaltta ise sıcaklık …

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa Birliği lideri Leyen’e seslendi: Gitme zamanı

Orban, 2022’den bu yana içe kapanık, daha “milliyetçi” politikalar ile Avrupa Birliği’ne karşı bir tutum izliyor